neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

Sesvečki običaji vezani uz svetkovinu  Svetog kralja Štefana

 


Desni oltar u župnoj crkvi Svih svetih u Podravskim Sesvetama
__________________________________________________

  VAŽNIJE  VJERSKE  SVETKOVINE  I  OBIČAJI 
       
vezani uz njih u Podravskim Sesvetama

 

Sveti kralj Štefan
 
Do kraja 2. Svjetskog rata bilo je to največe proštenje u Podravskim Sesvetama. Spomendan svetog Stjepana prvog ugarskog kralja koji je 1000. godine okrunjen krunom koju mu je kao vladaru poslao papa je 16. kolovoza. Stjepan, odnosno u mađarskoj varijanti Istvan, dovršio je pokrštavanje Mađara i zbog toga ga Mađari slave kao svojeg prvog zaštitnika i narodnog sveca. Vidljivi simbol Stjepanove vladavine je poznata kruna svetog Stjepana s ukošenim križem te relikvija neraspadnute kraljeve desne šake.
 Pošto je Hrvatska nekoliko stoljeća bila u tijesnim crkveno-političkim vezama s Ugarskom nije neobično da je ovo bio omiljen svetac u našim krajevima gdje je bio proširen njegov kult kao i štovanje drugih svetaca iz ugarske kraljevske kuće: sv. Stjepan, sv. Ladislav, sv. Emerik i bl. Gizela. To je dakako utjecalo i na nadijevanje imena svetog Stjepana dječacima koji su rađani u kolovozu uoči spomendana ovog sveca. Tako se točno razlikovalo tko nosi ime po svetom ugarskom kralju Stjepanu i svetom prvomučeniku Stjepanu čiji se blagdan slavi dan nakon Božića.
 Prekidom višestoljetnih veza Hrvata i Mađara oslabio je štovanje svetog kralja Stjepana, a isti je svetac degradiran u doba kada svetačka imena više nisu bila popularna i kada je uglavnom preživjelo štovanje svetog prvomučenika Stjepana (26. prosinca). U današnje doba već rijetko tko zna da je ovo bio imenodavaoc čest kao i mnogi drugi kršćanski sveci.
Tekst: Nikola Cik

_______________________________________________________________________________________________________