neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 


izrađivači glazbala, zabavljači, zapisivači...

 

 
  Sesvečani su veseli ljudi, instrumenti i čaše su im uvijek u blizini. Svojom pjesmnom i svirkom razgalili su mnoga srca, razveselili mnoge ljude. Hvala im na tome. Ove stranice su sjećanje na neke od njih.
  Glavni instrumenti su im bili: violina, cimbal, bas, prima(bisernica), bugarija(kontra), kasnije harmonika i elektronski instrumenti. Sastavi su najčešće brojili 4 - 7 članova svirača, a poneki bi imali i pjevačicu.
  Bili su uglavnom samouki, svirali su po sluhu i sve pjesme su znali napamet. U samom početku svirala se isključivo domaća izvorna narodna podravska glazba, jer tada još nije bilo televizije, a i radioaparati su bili rijetki pa je utjecaj izvana bilo vrlo malen. Svirali su na raznim druženjima, svatovima, zabavama, susretima folklora, nastupali na televiziji...
Vrijeme prolazi i odnosi sve sa sobom. Ostaju samo sjećanja. Ali da i ona ne bi s vremenom otišla u zaborav, napravljene su ove stranice posvećene sesvečkim  glazbenicima, muzičkim sastavima, sviračima i pjevačima i svima ostalim pojedincima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga voljenog podravskog kraja.
 
  Tamburaško društvo Ivana Gašparova   Pjevačka udruga "Blaž Lenger"   Stanko Halusek
  Đuro Petrovčić Đoko i njegovi pajdaši   Hrvatsko folklorno društvo "Sesvećice"   Igor Drvenkar
  Marijan Palaić  Muzički sastavi iz Draganca   Josip Posavec Pernatačka
  Josip i Stjepan Karšić   Đuro Dergez - graditelj violina   Sesvečki Zlatni tamburaši
  VIS "Prijatelji"   Svatovski običaji u Podravskim Sesvetama   Andrija Štefanić Mišeta
  "Sesvečki mužikaši" (Vlado Birovčec i dr.)   "Sesvečki mrgudaljin"   TS Franje Matočeca
 

Ove stranice posvećene su Sesvečanima i Sesvećicama, koji su komponirali onako usput na svadbama i zabavama, ali jakih autorskih osobnosti. Njihove pjesme su tugaljive i vesele u isto vrijeme, suzvučnost što u nama budi žal za prošlim. To je svjesnost o prolaznosti ljudskog života uopće.  To je elegičnost i duhovnost koja pluta između Bilogore i Drave kroz sjetne magle jesenje. I oduvijek je ovdje bilo tako, a ova je glazba znala dotaknuti samu srž tog osjećaja. O kvaliteti pjesama i izvođača dovoljno govori podatak da iako su mnoge od njih nastale prije više od pola stoljeća i danas su rado slušane i vrte se na radio-postajama diljem Hrvatske i svijeta.

______________________________________________________________________________________________________

 

  Blaž Lenger - život i djelo   Valent Sabolić i "Matice"
  Narodni ansambl Blaža Lengera   Franjić Stjepan
  Velimir Lenger   Ivan Babec
  Ivan Belobrk i sastav "Belobrki"   Slavko Šantek
  Šanteki   Ivan Krupski
  Rođak Roza   Štefina Franjić
  Matija Nađ  

 

Bili su to tek obični ljudi koji su od svoje ljubavi prema muzici, sviranju i druženju pokušali, a neki su i ostavili dio sebe, postati značajan dio podravske glazbe. Društveni život sela nije bio previšebogat, radilo se uglavnom mnogo, a značajnija društvena okupljanja su bila: žetva, berba kukuruza, gradnja kuće, svadba, krštenje i čehanje perja. Upravo baš ti događaji i trenuci zajedništva bivaju trenucima druženja i radosti. Nitko se od tadašnjih muzičara, kako od mještana pa tako i od strane samih sebe, nije doživljavao kao „muzički umjetnik“ jer nije poznavao note. Jedno od svjedočanstava Marka Horvata (Šimok) je kako su sastavi nastajali: „Pasli smo svinje po šumi i vučili se. Ha, nekaj je vlezlo vu tu glavu. Idemo se vučit svirat!“ Uglavnom su svirali po sluhu, bili su to kako su i sami za sebe znali reći „sluhisti“. Upravo od tih samoukih „sluhista“ partija muzičara, kasnije nastaju tek manje poznati, ali i nadaleko poznatiji sastavi.
 

______________________________________________________________________________________________________


Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o Podravskim Sesvetama!
Computer design and copyright©1998. - 2022.

 

Kajkavska kulturna muzička baština
 

Stari narodni glazbeni sastavi iz:

Podravine Zagorja Prigorja Moslavine Posavine Pokuplja Međimurja