neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

Podravske Sesvete - akvarel Zvjezdane Podvezanec

              
                Priroda
                   Zemljopisni položaj   
                Povijest
 
 
 

 

Jezero Šarje - polaganje božićnog drvca
 na dno jezera

__________________________________

Nevrijeme u Podravskim Sesvetama

__________________________________

Uređenje šodrane u Podravskim Sesvetama

__________________________________

Pokazna vježba DVD Podravske Sesvete

 

Ima u nama neko nestvarno mjesto, neki krajolici vjetra i pijeska, neki mirisi i okusi -  čovjeku prva, posljednja i jedina ljubav - zavičaj.
Ima u svakom od nas jedan unutarnji zemljocrt, putovi odlaska i putovi  povratka. 
A svi oni vode u Podravske Sesvete.

 

  Podravske Sesvete nalaze se na najvišem pješčanom proplanku podravskih Peskov  koji  se prema sjeveroistoku gube u močvarnom tlu Dubovnika i u plavnom području kanala Rog-Strug, te Jablanovoj gredi - s južne strane Roga. Još dalje na sjever je  povijesna Rakovka,u kojoj se i danas nađe živog blata. Tu su i prelijepe šume  Carskog rastika na čijem se rubu prema istoku nalazi Mekiš. Još dalje na istok  prema   rijeci Dravi proteže se područje livada i polja, gdje Sesvečani  danas imaju  obradivo zemljište. Granica je tu prema jugu Crlenika, naselje prije Turaka, pa  potok koji dolazi vijugavo od Kloštra i ispod Crlenike utječe u Dravu. Sa zapadne strane proteže se Berek - močvarni jarak livada, a iza njega dižu se i spuštaju brežuljci pijeska gdje su i Draganci. Peski su obrasli  bagremovim šumarcima i niskim grmljem.  Sesvečki  pješčani brijeg je jedan od posljednjih nanosa podravske Sahare. Na obradivim površinama sije se žito  i sadi kukuruz, šećerna repa, grah, duhan, paprika, krumpir, kupus, lubenice i uzgajaju različite vrste cvijeća. Sve se više sade i voćnjaci, najviše jabuka i višanja. Sesvečani su poznati i kao vrsni vinogradari. Nadmorska visina područja kreće se u pojasu između 100 - 200m. Podravske Sesvete se nalaze na području koje je bogato plinom i kondenzatima te dubinskim toplim  vodama. Rijeka Drava sa svojim  višestoljetnim i gotovo netaknutim okolišem raj je za lovce i ribolovce. Gusti, neprohodni vrbici i bujnost ostale vegetacije idealni su za uzgoj, ali i zaštitu divljači. Osim zeca, fazana i prepelice, a naročito visoke divljači vrlo su značajne i ptice močvarice. U zimskim mjesecima posebno je veliki broj divljih U klimatskom pogledu prostor Općine ima osobine umjerenih klima kontinentalnog tipa. Temperatura i padaline pokazuju prijelazne osobine kraja prema zapadnom vlažnijem i hladnijem dijelu Središnje Hrvatske.

 Prosječna količina padalina iznosi 750-800 mm. Pedološke karakteristike tla Općine pokazuju da se u najvećoj površini radi o pješčanom tlu, koje je dugotrajnim postupcima sađenja šuma akacije oplemenjeno tankim humusnim pokrovom. Uz tok  rijeke  Drave  prevladavaju  riječni  nanosi pijeska i šljunka te rastu autohtone šume hrasta lužnjaka.

_______________________________________________________________________________________________________