neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt


   Znanstveno-istraživački  radovi s tematikom iz Podravskih Sesveta      


   Prvi svjetski  EKOLOŠKI  VRT MIRA u Podravskim Sesvetama  
 
- autori: Ivan Derežić i Branko Begović


Autori: Ivan Derežić i Branko Begović
Objavljeno uz dopuštenje autora. Dozvoljeno korištenje isključivo u neprofitabilne znanstveno-obrazovne svrhe.
Navedeni rad je više puta objavljen u Podravskom zborniku, korišten  je za snimanje TV emisija
te djelomično ili u cjelosti objavljen u pojedinim knjigama o EKO vrtu u izdanju Općine Podravske Sesvete. Pojedini dijelovi članka ili u cijelosti su izlazili u pojedinim dnevnim novinama, u tjednim i mjesečnim časopisima. Predstavljeni su i na raznim skupovima mirotvoraca i nevladinih udruga diljem lijepe naše.


 

  Otvaranje Ekološkog vrta mira održalo se 21. rujna 2003.uz prisustvo brojnih uglednih gostiju i mještana Podravskih Sesveta. Tog je dana, kao popratni dio bila otvorena i međunarodna izložba pod nazivom "Voda izvor mira", na kojoj je bilo izloženo 47 radova 35 autora.
Nakon otvaranja Prvog svjetskog ekološkog vrta mira, Podravske Sesvete postale su ciljj dolazaka brojnih delegacija, grupa školske djece kojima se ovdje održavaju razna predavanja, te raznih grupa posjetitelja.
  Prve filozofske misli-najveći darovi uma, počele su vodom, a duhovna simbolika vode kao simbol života u svim religijama je najveće "SREDISTE MIRA" u ljudskoj povijesti. Voda je osnovni i zaštitni simbol koji priziva najdublje osjećaje u svima nama u svim vremenima i svim kulturama. Bez obzira tko smo, gdje smo i što radimo, svi smo ovisni o vodi. Bez nje ne možemo živjeti, bez nje ne možemo postojati. Dobrotu vode u svojoj nesretnoj povijesti, na žalost, coyjek zloupotrebljava.

   Poslije 4,5 milijardi godina homo sapiens je proglasio Međunarodnom godinom vode. Međunarodna godina svježe vode je 2003. i službeno je proglašena na proslavi u Ujedinjenim narodima u New Yorku 12. prosinca 2002. godine. Glavna svrha proglašenja je podići svijest o važnosti zaštite i gospodarenja svježom vodom. Čitav život na Planeti majci Zemlji nastao je u vodi. Voda, to je čovjek, njegov život i početak civilizacije. Voda je temeljni element stvorenog, i u njoj se čita osnovni potpis stvoritelja kako bi ljudi pomoću nje tražili konačni izvor svega.    
   Prve filozofske misli - najveći darovi uma počeli su vodom, a duhovna simbolika vode kao simbol života u svim religijama je najveće "SREDIŠTE MIRA" u ljudskoj povijesti. Bez obzira tko smo, gdje smo i što radimo, svi smo ovisni o vodi. Bez nje ne možemo postojati. Glavni koordinatori Ujedinjenih naroda povodom Međunarodne godine vode su odjel za gospodarske i društvene poslove (UNESA) i UNESCO, koji je pozvao sve pojedince i države da podijele svoje ideje, inicijative i događaje za 2003. godinu. UNESCO moli sve da se pridruže ovoj nesvakidašnjoj proslavi Međunarodne godine svježe vode 2003. i molbom da mu se u Pariz pošalju svoje ideje, novosti, dokumente, dojmove i dokaze i sve što bi se moglo podijeliti s drugima u svijetu. Generalni direktor UNESCO-a gospodin Kodchiro Matsuura imenovao je saudijskog princa Talai Bin Abdul Al AzizAl Sauda kao posebnog izaslanika organizacije za vodu. UNESCO ove godine organizira od 20. do 22. studenog svjetsku konferenciju o sprečavanju ratova za vodu. U Parizu i New Yorku - Forum radi na ideji o gradnji svjetskog vodenog portala.

  Vrt sačinjavaju skulpture oblikovane u hrastovom drvetu u prirodnoj veličini. One prikazuju likove osoba koje su oblikovale svoje misli vezane uz prirodu, vodu i slavljenje prirode. One su postavljene u simbolu kružnog tijeka vode, a izražavat će duh ispunjenja i ostvarivanja vodom.
 Tako su umjetniici, njih ukupno 18 krenuli u realizaciju oblikovanja u prirodnoj veličini osoba koje su u svijetskoj povijesti slavile mir, veličinu i uzvišenost prirode, te osoba koje su izražavale duh ispunjenja i ostvarivanja vodom.

Tako je:
- Branko Ivanković oblikovao lik P.I. Čajkovskog
- Miroslav Karač - G.F. Handela
- Saša Sermek - Kserksa I.
- Ivan Forjan - Mojsija
- Ivan Abijanec - Johanna Straussa
- Antun Ferbežar Tonče - Ašoku
- Mato Tijardović - Isusa
- Dražen Kuharović - Magellana
- Dragutin Ciglar - Lao Tsea i Džalal Al-Din Rumija
- Mato Mihinica - Tagorea
- Nediljko Ožić - Chief of Seattlea
- Ivan Peić - Nou i Budu
- Ljubica Matulec - Franju Asiškog i Beethovena
- Ivan Vukšić - Talesa iz Mileta
- Milan Karakašić - Odiseja
- Katica Parad - Vojković - Ivana Krstitelja
- Dragutin Jamnić - Hipokrata
- Ivan Peić - Višeslavovu krstionicu iz NIna.

Odluka da se obrađuje hrastovo drvo bila je dosta jasna, jednostavna i na neki način simbolična, jer hrastovo drvo je za ovaj kraj značilo na neki način život. Od hrasta stoljećima su se radile kuće, gospodarske zgrade, namještaj...

    Hrast je davao žir kojim su u prošlosti mještani hranili stoku. S njime su se grijali i na njemu kuhali, a jedan od najkvalitetnijih, hrast lužnjak, rastao je nekada upravo u ovom dijelu Hrvatske. Valja napomenuti da su Podravske Sesvete jedno od rijetkih hrvatskih naselja gdje ima, računajući na relativno mali broj stanovnika, čak 90 starih stabala lipe i 78 stabala platane.
  Za organizaciju jednomjesečne kolonije 17 umjetnika Općina je morala organizirati spavanje i prehranu, dovoz drveta i razne druge pomoćne poslove. U stvari, bilo je uključeno gotovo cijelo mjesto, a pod vodstvom načelnika Ivana Derežića. Spomenimo Ivana Drvenkara, Mladena Tuđica i Ivana Matočeca bez kojih bi bilo teško izvesti cijeli projekt. Nadalje bila je tu organizirana svakodnevno dobra kuhinja kod Borisa Drvenkara, a kuhale su Milka Drvenkar, Marija Drvenkar, Mirjana Bošnjak i Dijana Sokec. Ignac Skriljak dovozio je hrastove trupce, a Vlado Kovačić i Franjo Bregovec pomagali su umjetnicima oko grubih piljarskih radova.
  Umjetnici koji su se prijavili za sudjelovanje na koloniji počeli su dolaziti 6. srpnja i do službenog početka pristiglo ih je sedamnaest. Sve je to završeno do 12. srpnja. Već od samog početka bio je zamišljen i centralni kip posvećen vodi, koji će simbolično prikazivati da je u svijetu voda nešto najvažnije za život. Njega su još mjesec dana nakon 12. srpnja radili Ljubica Matulec i Ivan Peić. Taj centralni kip visok je 370 centimetara i težak gotovo 4 tone. Starost tog hrastovog drveta procjenjuje se na više od 150 godina. Pored svih radova tu treba spomenuti i skulpturu "Krista" koju je izradio Branko Ivanković Mito, a sada se nalazi u župnoj crkvi.
  Sama izrada skulptura bila je u parku na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje su svraćali brojni znatiželjnici iz cijele Podravine, a posebno je važno spomenuti da je bio veliki posjet djece iz Podravskih Sesveta i okolice. Svi su se pitali što se to u stvari događa i što se to ovdje radi. Izrađivanje skulptura svjetski poznatih umjetnika, filozofa, političara u malenom podravskom naselju izazivalo je znatiželju, pa se često putem medija pokušavalo objasniti što se zapravo zbiva. No, već od samog početka rada kolonije, pa sve do samog otvorenja posao oko uređenja Ekološkog vrta mira bio je popraćen brojnim napisima u lokalnim, dnevnim i drugim novinama.
   Tako imamo čitavi niz naslova, kao npr.:
"Skulpture promjenile život Podravskih Sesveta" u Večernjem listu, "Veleposlanik ruske Federacije Eduard Leonidovič Kuzmin u Podravskim Sesvetama - Oduševljen skulpturom ruskog kompozitora" u Podravskom listu, "ZiZaolin posjetio Ekološki vrt mira", "Veleposlanik NR Kine u Podravskim Sesvetama", "Prvi ekološki vrt mira", "Počela izrada spomenika vodi" itd.

 Završetkom svih kiparskih radova djelatnici Općine prionuli su premazivanju sa zaštitom od vremenskih neprilika svih skulptura te izradi betonskih postamenata na kojima će skulpture stajati. Pored svake stavljen je natpis na kojem piše tko je autor i što skulptura predstavlja.
 

_______________________________________________________________________________________________________

Podravske Sesvete:   Položaj        Povijest        Priroda Draganci Mekiš Our emigrants  (Naši iseljenici)
Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama Obrazovanje Župa Kiparski Eko-vrt
Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća Ferdo Rusan DVD Udruge i društva
Feljtoni - istraživački radovi sa sesvečkom tematikom Korisni linkovi  Kratkopisi Sesvečki umjetnici
Arhiva vijesti po godinama 2006.-2017. Gospodarstvo Sport Sesvečko muzičko blago
Besplatne knjige podravskih autora Autori i kontakt PS WiFi Glazbena baština kajkavskoga kraja

_______________________________________________________

Neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama!

Computer design and copyright ©1998.-2018.