neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 Bosiljka Pavlović

 

"Neka vam moje pjesme ohrabre srce ako bude pred predajom. Jer ljubav, vjera, nada i zahvalnost
 su bili njihovi trudovi. Makar su ispirane i kroz tugu i bol i sjetu."

 Bosiljka Pavlović rođena je 1974. godine u Kraljevoj Sutjesci. Majka je dvoje djece, na što je posebno ponosna. Od 2002. godine živi u Podravskim Sesvetama, a radi u Đurđevcu u firmi „Bauwerk Boen“.
Pisanjem se počela baviti još u srednjoj školi.
Svoje pjesme objavljivala je u raznim novinama te ih osobno predstavljala široj čitalačkoj publici u neposrednom kontaktu. Dio njenih pjesama objavljen je i u Sesvečkim novinama. 
 Izdala je dvije knjige pjesama i to:
 - svoj prvijenac, zbirku pjesama "Latice ruža"  2015. godine.
 - drugu knjigu pjesama pod naslovom "Sutoni i svitanja"  krajem 2017. godine.
Njezine knjige našle su put do ljudi u Njemačkoj, Švicarskoj, Srbiji, BiH, Austriji, Kanadi i Hrvatskoj zahvaljujući svesrdnoj pomoći njenih prijatelja.
I dalje aktivno piše, a prema njenoj izjavi, trenutno radi na romanu radnog naslova „Kad ruže progovore“, životnoj priči polubiografskog karaktera, isprepletenom ljubavlju, tugom i nadom, jer svaka suza i osmijeh oboje srce. Nauče nas da poslije pada treba opet ustati i krenuti dalje hrabro i dostojanstveno.

Tematike Bosiljkinih pjesama su:
-  neizostavna ljubav; ona je osnova svakog njenog tkiva,
-  trajanje; ono je čuvar budnog oka i vjetrobran neravnodušnosti,
-  tuga; ona je tu da čitatelja ne dokrajči opijatom suhe ljepote, nego da ga i vezuje za tlo surovosti.
Njeni motivi su slike i i pojave koje nas okružuju. Ona nam kaže: „Kada radi sutona zavoliš svitanje, i kad ti zbog zime omili ljeto... Tad otkrit ćeš tajnu koja život krasi, i zašto je ruži njeno trnje sveto.”
Ona u svojoj težnji i nastojanju da opise svijet u kojem živi ne zanemaruje ni one koji visoko lete, ni one koji mirišu, ni one koji klokoću, ni one koji slave, boluju, pate... Ali ni one koji mukotrpno kopaju duboko ispod nas u utrobi zemlje.

"Svojim pjesmama volim život, jer su dio mog života. Svaka je naklon životu kao daru koji cijenim. I svojim pjesmama odrađujem dio svog poziva u životu... Put do mene same.Dok god se u meni nazire bilo, i kuca srce, nastojat ću čuti govor duše. Moje pjesme su moje ruže, vječite kraljice cvijeća. Svaka pojedi­načno ili u buketu su za mnoge koje volim. One ne priznaju daljine. Vjerujem da postoji nešto od srca do srca. Razdora je mnogo kod svih nas. Kamo sreće da ih moje pjesme umanje." - kaže Bosiljka.

__________________________________________________________________________________________________

 

 "Ovom knjigom želim svijetu dati dio sebe. Pisanje je jedan od mo­jih načina stvaranja. Uz omiljeno čitanje knjiga, pisanje je također draži dio mog izražaja. U ovoj knjizi mnogi će vidjeti onu mene koju rijetki poznaju. Onu koja uživa u pisanju poezije, proze i slobodnih zapisa. To je najdraži način mog baratanja riječima. Volim pisati.Radovi u knjizi su nastali u razdoblju od 1993. - 2015. Namjerno ih nisam kronološki poredala. Ushićenje, uzbuđenje i euforija su me vodili i vode do inspiracije. Uzimaju me i puštaju odavno. Ali i koštaju mnogih besanih noći i snage. I zaborava vremena. Ali ne žalim radi toga, nimalo. Naprotiv. Jer pisanjem odlutam u drugi svijet. Svijet sjećanja, mašte, vizije. Volim svoje pjesme i sve svoje zapisane radove. Ponosna sam na njih, ali i nerijetko kritična. Uvijek će me pratiti misao da sam mogla bolje. Ali malo hladnoće nije loše osjetiti. Ona ionako dolazi nakon užarenosti.Nikada se striktno nisam držala tematike svojih radova. Nastajali su pod vodstvom inspiracije trenutaka. Kako su mi teme okupirava- le misli, iste su se pretakale u stvaranje priče, pjesme, slobodnog zapisa. I riječi su tekle preko olovke na papir. Materijala je mnogo, i nemoguće je bilo sve to ubaciti u ovu moju prvu knjigu. Izbor je bio najteži dio od svega. Jer cjelokupno svoje pisanje doživljavam kao svoje treće dijete, pored dvoje djece koju sam rodila. Koje obožavam i volim. Više od svega na svijetu.I tako, rodila se moja prva knjiga, inspirirana događajima iz života ili osobama koje su prošle, traju i prolaze kroz moj život. I njihovim životima. Ali u knjizi ima i iluzija i mašte. Pisac bez daška mašte je kao ptica sa jednim krilom. Vjerujem da ćete to znati razlučiti. Hvala na tome... "

_________________________________________________________________________________________________

 "Nastanku i ove moje druge knjige prethodio je moj duševni trud praćen grčom. Jer i za mrvice radosti u životu  potrebno je mnogo truda. Na tom putu se dožive i razni udari. I ja sam ih doživjela. I preživjela. Ali ipak nastanak knjige koju držite u rukama otvara put moje vjere da je ipak vrijedilo. A ničemu što radimo život ne daje garanciju trajnosti, isplativosti itd. Tako sam i ja nastupila, prihvativši tu činjenicu. Sad ne žalim za trenucima, danima, mnogim noćima bez sna i mjesecima u kojima sam sebe odvojila za dio mog bivstva u kom pišem. To je moje slobodno i drago iskorišteno vrijeme.

 I ovo je jedan moj način degustiranja života, kroz ovakav vid davanja kojim i primam. A svojim pisanjem i poezijom, ja nanovo i dublje osjetim miris i okus života, oduševljenje, ljubav i tugu, osmijeh i suzu. I to želim podijeliti s drugima. S vama."

_________________________________________________________________________________________________

"Knjiga je kao i dijete, individua. Pokušajte pronaći sebe ili prepoznajte druge ljude u vašem životu. Jer koliko volim pisati o sreći i ljubavi, volim i tugu i bol pretočiti u riječi. Moje pjesme su odraz oduševljenja i razočarenja. One su opis života. Jer sve to je dio života. U svojim radovima sam opisivala sreću, čak i onda kada se ona izgubi. Jer kroz sve u životu volim protkati nadu." - rekla nam je na kraju naša pjesnikinja.

Computer design and copyright ©1998.-2018.