neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 
/ Arhiva vijesti po godinama
 
   
 

2007.

 

7.11.2007
Novi prostorni plan prilagođen poduzetništvu
Na danas održanoj javnoj raspravi o raspolaganju prostorom na području općine Podravske Sesvete nije bilo bitnih primjedbi na ponuđena rješenja. Zainteresirani za poslovanje i stanovanje mogu do 13. studenoga razgledati taj prostorno-planski dokument u općinskim prostorima te iznijeti primjedbe i prijedloge. Prostorni plan je star tri godine, rekao je načelnik Ivan Derežić i pojasnio da je postupak njegove izmijene i dopune pokrenut zbog drugačijih okolnosti u kojima već neko vrijeme djeluje gospodarstvo. Također, nužno je usklađivanje s urbanističkim planom, te konkretiziranje namjene prostora radi uređenja poduzetničke zone. Izmjene i dopune neophodne su i zbog gradnje objekata HEP-a, radi razvoja obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava, urbanizacije središta općine, uređenja zelenih površina, te parkirališta i pješačkih staza.

27.09.2007.
Otvorenje Etnografske zbirke Josipa Cugovčana
Etnografska zbirka slikara Josipa Cugovčana, pasioniranog skupljača narodnog blaga sadrži niz vrijednih uporabnih predmeta Podravskih Sesveta i okolice s početka 20.stoljeća.Dio zbirka prezentiran je kao stambeni prostor s tipičnim inventarom,a dočarava ambijent i način života na selu i prikaz je tradicijske baštine neprocjenjive vrijednosti.

23.09.2007.
Dani Općine Podravske Sesvete
Ovogodišnja proslava Dana Općine Podravske Sesvete popraćena je događanjima i manifestacijama kroz čak pet tjedana. Obilježavanje je započelo 02.rujna međužupanijskim natjecanjem u gađanju na glinene golubove, te 15 rujna nastavlja se međužupanijskim ženskim malonogometnim turnirom ( ukupno sudjelovalo 10-ak ženskih ekipa) u subotu, dok u nedjelju održana je već tradicionalna izložba kolača udruge "Slatko srce" tijekom dana a u veće zajedničko druženje mještana Podravske Sesvete uz tamburaški sastav " Zlatni tamburaši". Na sam Dan Općine 19.rujna održana je svečana sveta misa u mjesnoj crkvi te svečana sjednica Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva uz nazočnost gostiju iz bliže i daljnje okolice. U subotu 22.rujna održani su sportski susreti mladih u Dragancima i otvaranje novoizgrađene vodovodne mreže naselja Draganci. U nedjelju 23.rujna održano je zajedničko druženje konjaničkih udruga na sportsko-rekreacijskom centru "Karaula" i otvaranje skelskog prijelaza na rijeci Dravi. Kraj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Općine Podravske Sesvete završit će 07.10. susretom folklornih i pjevačkih udruga.

13.09.2007.
SESVEĆICE U NEDJELJU NA VINKOVAČKIM JESENIMA
Koprivničko-križevačku županiju će na 'Vinkovačkim jesenima', predstavljati Hrvatsko folklorno društvo 'Sesvečice' iz Podravskih Sesveta. Inače, ovo je Sesvećanima četvrti odlazak na 'Vinkovačke jeseni'; izborili su ga u Virju pobjedom na Županijskoj smotri folklora, a u Vinkovcima će nastupiti zajedno s više od 70 folklornih društava iz cijele Hrvatske.

03.09.2007.
1,2 MILIJUNA KUNA ZA OBNOVU POSLOVNE ZGRADE
Danas je počelo milijun i 200 tisuća kuna vrijedno uređenje pročelja i stolarije stambeno-poslovne zgrade u središtu Podravskih Sesveta, u kojoj su smještene lokalna uprava, knjižnica, ambulanta i pošta. Radovi bi trebali završiti do kraja studenog, a načelnik Ivan Derežić je objasnio da će se njima stvoriti preduvjeti za proširenje male sale za sastanke i osigurati radni prostor za Mjesni odbor Podravske Sesvete. Također, lokalna će uprava tada moći započeti s obnovom te proširenjem mjesne knjižnice, ali i postupkom njezinog pretvaranja u javnu ustanovu. Derežić je kazao da će milijunsko ulaganje polučiti još koristi – Sesvečani će, naime, nakon laboratorija za vađenje krvi otvorenog lani, iduće godine dobiti i zubarsku ordinaciju, a ako će neka od 23 općinskih udruga prikupiti novac moći će si urediti i radni prostor.

31.08.2007.
NOVA SKELA DO DANA OPĆINE
Stanovnici općine Podravske Sesvete rijeku Dravu za dva tjedna više neće prelaziti na dosadašnjem mjestu, nego 600 metara nizvodno kod nekadašnje karaule, a sada sportskog rekreacionog centra. Načelnik Ivan Derežić je pojasnio da je taj zahvat nužan zbog premalo dana tijekom kojih se skelu može koristiti za prelazak Dravu, zbog promjene njezinog toka, stalnog smanjenja vodostaja i samo 200 metara udaljene granice s Mađarskom, što onemogućava izdavanje dozvole za ozbiljnije održavanje prilaza skeli s prekodravske strane. Preseljenja će koštati 230 tisuća kuna, koje je osiguralo Ministarstvo prometa, dok će općina iz svojeg proračuna izdvojiti dodatnih 100 tisuća za sanaciju ceste kojom će se dolaziti do novog prijelaza preko Drave.

14.07.2007.
13.Hrvatski festival sportske rekreacije na selu
Održan je danas, 14.srpanja od 10 do 17 sati u Podravskim Sesvetama pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora,Hrvatskog saveza sportske rekreacije"Sport za sve", Općine Podravske Sesvete i Društva za sport i rekreaciju Podravske Sesvete. To je natjecanje koje promovira stare seoske narodne običaje i sportove te ih na taj način čuva od zaborava. Da su na dobrom putu u očuvanju starih igara pokazuje i popularnost ovog natjecanja kod mladih ljudi koji su danas u velikom broju sudjelovali u igrama. Natjecale su se ekipe iz Poljana Biškupečka, Varaždina, Svetog Jurja,Podravskih Sesveta, Podgorja, Jasenovca, Ličkog Novog, Vukosavljevice, Brođanca , Pule, Gornjih Bogičevaca, Sladojevaca i naselja Bolho u susjednoj Mađarskoj.

10.07.2007.
PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA
Zbog suše koja je nanijela velike štete na ratarskim, povrtlarskim i cvjećarskim kulturama, Općina Podravske Sesvete je proglasila stanje elementarne nepogodne. Načelnik Ivan Derežić je pozvao poljoprivredne proizvođače s područja Općine da štete koje je na kulturama do sada nanijela suša, prijave do početka narednoga mjeseca, a najkasnije do 2. kolovoza u Jedinstveni upravni odjel Općine Podravske Sesvete.

15.05.2007.
OCJENA PLANA RAZVOJA DEVET OPĆINA ZA DESETAK DANA
Podravske općine koje su se udružile i uskladile svoje razvojne projekte s ciljem dobivanja novčane potpore iz pretpristupnih fondova Europske unije, još čekaju odgovor o svojem zahtjevu. Općine Molve, Hlebine, Novo Virje, Novigrad Podravski, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Virje te grad Đurđevac uskladile su projekte razvoja poljoprivrede, infrastrukture i drugog te ih kao zajednički dokument ukupnog razvoja uputile Ministarstvu poljoprivrede. Predloženo je više od 20 projekata koje su općine procijenile kao najznačajnije, a plaćanje njihovog provođenja predviđeno je novcem iz predpristupnih fondova EU. Pozitivan ili negativan odgovor resornog ministarstva općine očekuju najkasnije za deset dana.

14.05.2007.
SUBVENCIJE ZA OSIGURAVANJE USJEVA
Poljoprivrednici u Podravskim Sesvetama ove godine po prvi puta mogu mirnije gledati u nebo i čekati hoće li se na njihove usjeve sručiti tuča ili ih spaliti suša. Općinari su ih potakli da osiguraju svoje ratarske kulture odlukom o subvencioniranju, za što je do sada je zanimanje pokazalo 20-tak većih poljoprivrednih gospodarstva. Oni mogu računati da će im Općina iz Programa poticanja poljoprivredne proizvodnje, osiguranje subvencionirati s 25 posto uplaćene premije.

19.03.2007.
'SESVEĆICE' OSVOJILE VELIKI POKAL U ITALIJI
Mladi članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta vrlo su uspješno predstavili Hrvatsku na 23. folklornom festivalu mladih u talijanskom Asizu. Podmladak 'Sesvećica' tamo je izveo izvorni podravski folklor. Predsjednik Zajednice KUD-ova naše županije Krešo Blažek je izvijestio da su, zahvaljujući mladom folklorašu Mariu Kovačiću i njegovom prvu uratku 'Sesvećice' osvojile veliki pokal za najbolje etno demo predstavljanje kraja, nošnje i plesa iz kojega dolaze.

06.02.2007.
Općina subvencionira 3% kamate
Poduzetnicima i poljoprivrednicima s područja općine Podravske Sesvete lokalna će uprava uskoro vratiti tri posto kamata na kredite koje su 2006. godine uzeli kod komercijalnih banaka radi ulaganja u svoje djelatnosti. Riječ je tridesetak tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojima će općina vratiti ukupno 200 tisuća kuna. Najavio je to načelnik Ivan Derežić i izdvojio da je općina prošle godine prvi puta vratila dio ulaganja u razvoj gospodarstva. Isplatila je poduzetnicima više od 400 tisuća kuna na ime dijela kamata na kredite realizirane tijekom 2004. i 2005. godine.

12.01.2007.
Kanalizacija i vodovod najveća ulaganja ove godine
Proračun Općine Podravske Sesvete predviđa prihod od oko 14,7 milijuna kuna te biva jedan do sada od najvećih. Od važnijih projekata odnosno kapitalnih ulaganja valja spomenuti prvu fazu gradnje kanalizacije i pročistača u visini 6 milijuna kuna, izgradnja vodoopskrbne mreže - sekundarni vod 500 000.00 kn , uređenje pročelja poslovne zgrade 800 000.00 kn, uređenje društvenog doma Draganci 200 000.00 kn, uređenje groblja 200 000.00 kn i dr. Značajna sredstva predviđena su za poljoprivredu (veterinarske usluge, osiguranje poljoprivrednih usjeva, subvencije poljoprivrednicima ), socijalnu skrb - zaštitu ( pomoć obiteljima i kućanstvima te socijalno ugroženim osobama ), društvenu djelatnost ( sufinanciranje i financiranje udruga od interesa Općine i promocije Podravskih Sesveta, kulture sporta i dr. )

10.01.2007.
Kreditiranje proljetne sjetve

Općina Podravske Sesvete kreditno se zadužila za dva milijuna kuna, da bi poljoprivrednim proizvođačima svojeg područja mogla pomoći u proljetnoj sjetvi. Općina će seljacima kreditirati kupnju repromaterijala, te za njih platiti kamate i sve troškove obrade kredita. Najniži iznos kredita bit će 5.000 kuna, a najviši će ovisiti o broju hektara koji se obrađuju i još nekim uvjetima. Poljoprivrednici će kredit morati otplatiti za 10 mjeseci, a moraju osigurati sudužnike, jamce ili nekretnine za njegovo osiguranje.

 
   
/ Arhiva vijesti po godinama  

2006.

2007.

2008.

2009.

 2010. 2011. 2012. 2013.  2014. 2015. 2016. 2017. 2018.
 

Computer design and copyright ©1998.-2018.