neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

    Uskrs i uskršnji običaji u Podravskim Sesvetama

  Uskrs ili Vazam (Vuzem) je najveći kršćanski blagdan. Ovoga dana spominjemo se slavnog i veličanstvenog ustajanja Isusa Krista iz groba u koji je bio položen nakon što je skinut s križa na koji je bio obješen. Gospodinovim uskrsnućem ispunile su se njegove riječi. Zato Uskrs slavimo kao blagdan pobjede dobra nad zlom odnosno svjetla nad tamom, a na to nas podsjećaju i obredi Vazmenog trodnevlja koji su prepuni simbolike. Zato ne dopustimo da obojana jaja, mladunci zečeva i peradi potpuno zamijene lik uskrslog Isusa Krista. Kršćani vjeruju da je Gospodinovom mučeničkom smrću i slavim uskrsnućem zauvijek pobijeđeno zlo koje može nauditi ljudskog duši, a da će u posljednji dan uskrsnuti i naša tjelesa kao Isusovo. Zato je Uskrs ujedno blagdan nade, ufanja i obnove života.
tekst: Nikola Cik

 Jedan od starih uskrsnih običaja je i blagoslov jela te njegova obredna konzumacija. Blagoslov jela obavljao se još u ranoj Crkvi, a tijekom vremena mijenjao se uglavnom u sadržaju prigodne košare, ovisno o mjesnim običajima. U Podravskim Sesvetama su hranu na svečejne nosile žene na Veliku subotu i u nedjelju ujutro.. Blagoslivljala se  poslije obreda Uskrsnuća, a u novije vrijeme i tijekom jutarnje uskrsne mise. Prije je bilo uobičajeno nositi u crkvu velike količine hrane, to jest, svu hranu potrebnu tijekom uskrsnih blagdana. Tada su žene u rukama ili na glavi nosile velike košare pune jela. Stavila se šunka, kuhana jaja, torman (hren), bijeli kruh, pletenica, meso, kolači, vino, rakija, sol, i neizostavna oštija (hostija), koja se mogla nabaviti na farofu uz određenu naknadu. Hostiju su pekle časne sestre, ili pak zvonar.
 Cijela košara pokrila se s polkom (lijepo izvezenim ubrusom). Pri samoj posveti polka bi se malo odgrnula  da „blagoslov može doprijeti do sadržaja košare“. Svaka je gazdarica sama dijelila hranu za vuzmeni ruček; svakome hostiju, komad šunke, kuhano jaje i hren, kojeg je prije naribala. Svi koji su sjedili za stolom morali su sve pojesti, jer se iza obroka neso ostavlale zbrčke. Preostale se mrvice hrane nisu bacale u napoj ili smeće, već u peć.U susjednom je Kloštru pak postojala i dodatna inačica blagoslova hrane. Ako koja žena ne bi zbog poslova ili kojeg drugog opravdanog razloga stigla do crkve, smjela je na zvuk prvog uskrsnog zvona i sama blagosloviti hranu.
tekst: Vladimir Miholek

Željko Kovačić: Vuzem (Uskrs) u Podravskim Sesvetama
(Original tekst koji je Željko Kovačić pisao na svojoj Olympiji, - skraćena verzija prilagođena za objavljivanje na internetu)
Objavljeno uz dopuštenje autora. Dozvoljeno korištenje isključivo u neprofitabilne znanstveno-obrazovne svrhe.
Pojedini radovi su objavljeni u Podravskom zborniku, korišteni  su za snimanje TV emisija
 Pojedini dijelovi radova, ili u cijelosti, su izlazili u pojedinim dnevnim novinama, u tjednim i mjesečnim časopisima.
Predstavljeni su i na raznim skupovima folkorista i vjernika diljem lijepe naše.

 

 


 
VAŽNIJE  VJERSKE  SVETKOVINE  I  OBIČAJI vezani uz njih u
      Podravskim Sesvetama


 

Computer design and copyright ©1998.-2018.