neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

    Tijelovo u Podravskim Sesvetama

U Hrvatskoj je blagdan Tijelova 2001. godine proglašen državnim praznikom i neradnim danom, a za Katoličku crkvu svetkovina je
u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

  Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

  U Podravskim Sesvetama slavi se od pamtivjeka, svečanom procesijom u kojoj sudjeluju brojni župljani. Tom prilikom naš župnik je nosio Presveti oltarski sakrament u pratnji budućeg mladomisnika Marijana Kovačića.

  Tom prilikom vjernici su se pomolili kod svake sjenice i dobili blagoslov. Na kraju procesije u crkvi se je održala zajedničkja molitva te ponovo svima podijeljen božji blagoslov.

 

  VAŽNIJE  VJERSKE  SVETKOVINE  I  OBIČAJI 
       
vezani uz njih u Podravskim Sesvetama

 

Computer design and copyright ©1998.-2018.