neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt


   Znanstveno-istraživački  radovi s tematikom iz Podravskih Sesveta


 

 - Željko Kovačić - 60 godina umjetničkog, sportskog i etnografskog
rada i stvaralaštva
- 16.04.2015.
(Kad smo prošli tjedan posjetili Željka Kovačića u njegovom domu u Podravskim Sesvetama, nismo ni slutili da će ovo biti posljedni razgovor s njime,
niti da će ovo biti posljednje fotografije snimljene za njegovog života.
Umro je tiho u svom domu 27.04.2015. u 78. godini života života ni 2 tjedna poslije ovog posjeta).
Ovime su Podravske Sesvete izgubile jedinstvenog umjetnika, stvaraoca i čovjeka.)
 

   Imali smo mnogo razloga da danas posjetimo Željka Kovačića u njegovom skromnom domu. Ali dva su posebna.
- 60 godina aktivnog umjetničkog rada i stvaralaštva,
- a drugi je taj što je ovih dana dovršio svoje velebno književno djelo i u kratkopisima (aforizmima) pisanih starosesvečkom kajkavicom dosegao brojku od 68 000, ušavši tako do kraja u bit duše malog seoskog čovjeka-težaka, pretočivši i uzdignuvši u nebeske visine njegovu filozofiju u svjetskim razmjerima. Ovime je postigao svojevrsni svjetski rekord i mogućnost da s tim djelom uđe u Guinnessovu knjigu rekorda, te na taj način dostojno predstavi svijetu Podravske Sesvete i Republiku Hrvatsku.

Željko Kovačić za svojim  radnim stolom i pisaćim strojem od kojeg se ne odvaja (bez obzira na razvoj tehnologije) i s kojim je srušio
sve moguće i nemoguće rekorde.

  Rođen je 1937. godine u Ferdinandovcu, a pisanjem se počeo baviti 1952. godine. Piše pjesme, igrokaze, romane, kratkopise, pripovjetke, šale te objavljuje građu iz povijesti sela, etnografije, etnologije, siciologije i starih narodnih športova. Posjeduje u rukopisu veliku građu koja čeka objavljivanje.

   Više od 40 godina ima vlastitu muzejsku zbirku koja ima na tisuće izložaka. Tu se mogu naći stare narodne nošnje, zbirka starih sesvečkih preslica, kolovrati, škrinje, numizmatika, nakit, staro oružje, knjige te arheološka zbirka. Zasigurno ima najljepšu zbirku kamenčića s rijeke Drave, te slikopise crva po kori drveta.

  Od 1969. godine oživio je rad Sekcije igara i starih pastirkih športova sa 130 članova svih uzrasta. Uveo je prvi u RH stare narodne športove kao vannastavnu aktivnost u osnovnoj školi. Od 1976. godine vodio je natjecatelje na olimpijade starih sportova, jedinstvene takove vrste u svijetu, punih 22 godine. Uvijek su bili među  najboljima te su osvojili mnoštvo medalja. Organizirao je i susrete Slavonije i Podravine u starim sportovima te folklorne susrete djece i omladine RH.  Njihove uspjehe pohvalio je i sam predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch. 
  Tu spada i njegovo monumentalno djelo, jedinstveno u RH i svijetu - knjiga: "
Pastirske igre i športovi Podravskih Sesveta" (2010.)

  Više od 35 godina vodio je amatersku dramsku i folklornu sekciju te time pridonio razvoju i širenju te vrste kulturne djelatnosti na selu. Pune 44 godine je suradnik HTV-a, Međunarodne smotre folklora i Etnografskog muzeja u Zagrebu. Svoje radove objavljivao je u raznim časopisima diljem RH, a po njegovim zamislima i idejama u Podravskim Sesvetama HTV je snimio mnoge TV emisije i priloge. Nije potrebno ni napominjati da su sve te emisije postigle ogroman uspjeh i da se i dan danas  prikazuju na HTV-u pri raznim prigodama, postavši dio hrvatske i svetske kulturne baštine za sva vremena.

  Nakon sadržajnog razgovora, u svom načinu mudroslovlja, rekao nam je: Domovina se ljubi radom, a ne velikim riječima! Želja mi je još puno toga ostvariti, napisati i tako sretan i zadovoljan umrijeti.

 Ovime smo dotakli samo dijelić njegova rada, jer o njegovom cjelovitom radu i životu ne bi bila dostatna ni studija od tisuću i više stranica pisana njegovim čuvenim pisaćim strojem. Neka mu je sretan ovaj jubilej!!!

Do sad je objavil ova dela:
Vukovaru s ljubavlju(2000.)
Basne (1977.)
Šege i navade Podravine (1989.), Priče i basne (1995.)
Kratkopise I. i II. (1995;1998.) Sema nemremo vgoditi (1995.)
Pučkoškolci (2006.)
Pastirske igre i športovi Podravskih Sesveta (2010.)
Pričice z tesne vulice (2012.)
Priča o Rome (2014.) 

Razgovor vodio i fotografije snimio: Stjepan Jagić


Computer design and copyright ©1998.-2018.