neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  Mariška band

 

  Holubek (Funjak) Mariška (rođena u Szariszap, Mađarska) 1904. godine. Živjela je u Koprivnici od 1910., gdje je i umrla 1993 godine. Amaterski je svirala više instrumenata. Naučila je svirati najprije klavir i harmoniku a potom i violinu uz svoga oca vojnog muzičara, koji je svirao violinu u vojnom orkestru. Aktivno je počela svirati 1960 godine, većinom podravske narodne pjesme, s tada vrlo popularnim  koprivničkim sastavom "Kanarinci" . 
 
U ansamblu su s njom svirali: Gregl Željko violina, Hrubec Vlatko harmonika, Bešenić Stanko te ponekad  Štefanić Slavko beglajt i Bedeković Juraj kontrabas. Svirajući stekli su veliku popularnost i tada  ''Velika mama'' kako su ju od milja zvali u Podravini osniva krajem 1980-te i početkom 1981. godine svoj bend pod nazivom ''Mariška band''. Band je prestao svirati krajem 1987. godine. Tada sviraju šlagere i tradicionalnu narodnu podravsku i američku muziku.
 
 Bili su toliko popularni da je režiser RTZ-a Petar Krelja 1986 god.snimio 30 minutni dokumentarni film pod nazivom ''Mariška band''.
Opisuje se život Mariške Holoubek, 82-godišnje starice koja svira violinu u sastavu ''Mariška band'', posvećenom countryju i podravskoj glazbi. Prikazuje se jedan od koncerata.
  Tridesetminutni film koji su 1985. godine snimili Petar Krelja i Vesna Švec, s mnogobrojnim koprivničkim licima na koncertima i na našim gradskim ulicama, s licima mnogobrojnih Mariškinih prijatelja, produkcija Šarenog dućana sačuvala je od zaborava izdanjem videokasete, za koju su iskorištene i sjajne fotografije pokojnog Mladena Jakupca.   U tekstu Zorka Markovića na ovitku kasete, jednoga od članova Mariška-banda, navedeni su podaci o baki Mariški i nastanku banda. Mariška Holoubek-Funjak potječe iz velike glazbeničke obitelji koja je početkom 20. stoljeća doselila u Koprivnicu. U Zagrebu je završila violinu na srednjoj glazbenoj školi, a u Koprivnici je do smrti uglavnom besplatno podučavala različim glazbalima brojne naraštaje svojih učenika. Desetljećima je javno nastupala, sama ili s nekim od amaterskih sastava, u crkvi, na promocijama knjiga i otvorenjima izložbi, dobrotvornim priredbama, zabavnim nastupima... 

 No baka Mariška najveću je popularnost stekla sa sastavom "Mariška band", koji je nastao 1982. godine na zamisao Mladena Jakupca, te trajao do 1989. godine. Osnovicu repertoara činile su rock i country obrade izvornih podravskih, ali i drugih skladbi, što je u to vrijeme bila novost. Za tadašnju televiziju zagreb Petar Krelja i njegova životna suputnica, Koprivničanka Vesna švec, snimili su u Koprivnici u Muzeju dio nastupa 1984. godine, a 1985. goidne i cijeli TV-film, koji je postao međunarodno poznatim i nagrađivanim.

U sastavu je sviralo više različitih izvođača, a u to vrijeme uz baku su bili Milivoj Brozović, Zoran Car, Vlado Kolarek i Zorko Marković. U sedam godina postojanja Mariška band je nastupio na više od 50 koncerata u Zagrebu, Čakovcu, Varaždinu, Murskoj Soboti, Križevcima, Bjelovaru, Virovitici i drugdje. Baka Mariška je umrla 1993. godine. Imala je tada oko 90 godina, a gotovo do zadnjeg časa podučavala je djecu, zapisao je Zorko.
Promukli zvuk Mariškine violine svima koji pogledaju dirljiv Kreljin film izmamit će suze nostalgije na oči, jer će podsjetiti na ljude koji su doista voljeli svoj grad.

"Priča o fenomenu Mariška Holoubek počela je 2. veljače 1904. godine u selu Esterogemu pokraj Budimpešte. Bila je prvo od osmoro djece, oca Čeha i majke Mađarice, izuzetno sretne kombinacije muzikalnosti, temperamenta i vitalnosti. Bilo joj je pet godina kad joj je otac, kapelnik u vojnoj muzici, kupio violinu. Otad je taj instrument njezina sudbina i najveća ljubav, koji je, ipak, pomalo varala s klavirom i harmonikom. No, neobuzdana temperamenta, nije imala strpljenja da završi gimnaziju, ni istrpi školski režim još godinu dana kako bi položila završni ispit na Srednjoj muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Zbog toga, formalno, nije nastavnica muzike, iako je jedan od rijetkih muzičkih pedagoga u Koprivnici. I to ne stoga što je uvijek besplatno podučavala, kao i danas, nego zato što su gotovo polovica muzičkih pismenih Koprivničana njezini učenici, a često je zamjenjivala u školi oboljele ili odsutne profesore.
- Imala sam lošu sreću da se dva puta udajem i ostajem udovica, i to bez djece. Bilo mije teško, jer su obojica bila alkoholičari. Primam milijun trista i još nešto starih dinara mirovine. To je malo... U Koprivnici je velika skupoća. A u Zagrebu? Srećom da nisam lakoma! Počaste me koji put roditelji mojih učenika. Evo, dobila sam deset jaja. Hoćete li da vam ih poklonim? Svježa su! - Bako, radije nam otkrijte tajnu svoje vitalnosti! Kako živite?
 Izdržljiva sam na majku. Doživjela je, srećom, više od devedeset godina. Od nje sam i mnogo toga naučila. Na prvome mjestu da je izvor zdravlja i vitalnosti u češnjaku. On uništava sve bakterije, sprečava reumu, širi krvne žile, pomaže u mnogim bolestima, pa i u tome da čovjeka dugo drži mladim. Nikada nisam pušila, cigareta škodi. Alkohol također! Popijem malo pjene od piva, malo pravoga vina, izbjegavam masnoću i svinjetinu. No, mora se izbjegavati mnogo mesa - pijte mlijeko, jedite voće i povrće! Jedite žgance! Uza sve to, mislim, čovjek je tako dugo mlad dok radi. Ja tako živim. Sviram, jer grubi poslovi nisu za ruke violinista. Zapravo, i sama radost življenja daje vitalnost. Osim što svira u svome Mariška-bandu, bakica Mariška rukovodi i muzičkom sekcijom Alko-kluba. Ne, ona nikad nije bila ovisnik. To ie njezin prilog borbi protiv alkoholizma koji je u obitelji prilično drastično osjetila.
 A kad želi samoj sebi ugoditi, iz njezine se trošne kuće razliježu zvuci Beethovena, Bacha, Mozarta, Chopina, Schumanna..."
                                     Dio razgovora s Mariškom Holoubek.

 

Napomena: Stranice se stalno nadopunjuju novim podacima. Zahvaljujemo svima na suradnji i ustupljenim podacima i dokumentima.
                  Podaci na stranicama su sjećanja izvornih sudionika te podaci s dostupnih izvornih dokumenata. Ukoliko smatrate da neke od podataka  treba promijeniti ili nešto    
                  dodati, javite nam se! Vrlo rado ćemo objaviti sve nove podatke i fotografije do kojih budemo došli. Hvala!

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 

 

 

 

The purpose of these WEB pages is to save all musician achievments of its villagers of Podravina and to show them to the whole world as a way of remembrance of  those who are gone and for today´s generation to take a pride in them and to be an example for coming generations.
..................................................................................

 
Glazbeni sastavi iz Podravskih Sesveta

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Kajkavska kulturna muzička baština

Stari narodni glazbeni sastavi iz:

Podravine Zagorja Prigorja Moslavine Posavine Pokuplja Međimurja

Na adresi  
http://www.youtube.com/user/Kratkopisi
možete pogledati originalne video snimke o ljudima, životu, pjesmi, plesu i narodnim običajima Podravskih Sesveta i Podravine,
sesvećicama i sesvečanima, njihovim ljubavima i htijenjima.

Computer design and copyright ©1998. - 2022.